VIANOČNÉ MENU

domasa_1166365916.jpgRozprávková atmosféra vianočných dní nás obklopuje rok čo rok. Tešíme sa na ňu ako na niečo neopakovateľné, výnimočné a radostné. Rodina sa zíde pri štedrovečernom stole. K týmto sviatkom neodmysliteľne patria tradičné slovenské štedrovečerné jedlá ako vyprážaný kapor a kapustnica.
Čítajte viac...

Domáca kapustnica na Vianoce

11336148.jpgPotrebujeme: 1 kg údených rebierok alebo iné údené mäso, 1 kg kyslej kapusty, celé korenie, bobkový list, 60 g cibule, 50 g nadrobno nakrájanej údenej slaniny, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, za hrsť sušených a namočených húb, 2-3 strúčiky cesnaku, 250 g údenej klobásy, kyslú smotanu. Čítajte viac...

Vianočný štedrák

1118225595.jpgCesto:1 kg hrubej múky, 500 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 20 g droždia , 120 g Smelotu, 3 žĺtky, tuk na vymastenie plechu, múka na vysypanie plechu
Lekvárová plnka: 250 g slivkového lekváru, citrónová kôra
Orechová plnka: 205 g mletých orechov, 30 g piškót, 200 ml mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra
Maková plka: 200 g mletého maku, 200 ml mlieka, 120 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 10 g masla, citrónová kôra
Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g masla, 2 vajcia, 20 g hrozienok, citrónová kôra Čítajte viac...

Vianočné BOBÁĽKY

bobalky.jpgNeodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu na východe Slovenska sú "bobáľky". Bobáľkam z kysnutého cesta v minulosti pripisovali ľudia silu, zdravie, hojnosť a zveľaďovanie majetku. Na BOBÁĽKY 500g potrebujeme: polohrubú múku, asi 2,5 dcl mlieka,1dcl oleja,1 vajce, trošku soli a 20g kvasníc. Čítajte viac...

Trojfarebná bábovka

1118225120.jpg4 vajcia, 400 ml kryštálového cukru, 1 šľahačková smotana, 600 ml hladkej múky(Špeciál), 1 kypriaci prášok, 1 lyžica kaka, 1 lyžica oleja, 1 lyžica pomletých orechov, maslo na vymastenie formy, hrubá múka na vysypanie formy, práškový cukor na posypanie,
Elektrická rúra: 160 °C , Teplovzdušná rúra: 150 °C, Plynová rúra: stupeň 3, Čas pečenia: 50 – 60 minút.
Čítajte viac...